Welkom!

THIS SITE IS UNDER CONSTRUCTION

Animato is een actieve accordeonvereniging waar muzikale prestaties en plezier hand in hand gaan.
De vier orkesten hebben een veelzijdig en gevarieerd repertoire.
We nemen deel aan (inter-)nationale concoursen en festivals en jaarlijks organiseren we ook zelf concerten en optredens.

Naast samen muziek maken, maken we ook samen veel lol.
Deels is in de pauzes , nog uitbundiger tijdens uitjes of ons jaarlijks verenigingsweekend.

Animato Hengelo
Animato Hengelo3 weeks ago
Vanavond is er gewoon onze wekelijkse repetitie. 🪗 We wensen onze carnavalsvierders veel plezier! 🥳🎶
Animato Hengelo
Animato Hengelo4 weeks ago
Uittip!
Animato Hengelo
Animato Hengelo4 weeks ago
Vanavond bij Humberto op 4: Joop van den Ende met o.a. een kort fragment uit "De Fabriek". De tune daarvan staat nu op de standaard van ons Groot Orkest!
Animato Hengelo
Animato Hengelo2 months ago
De eerste repetitie-avond van 2024 was reuze gezellig met bingo, quiz en nieuwe muziek! 🪗
Animato Hengelo
Animato Hengelo2 months ago
Iedereen een vrolijk, muzikaal en liefdevol 2024 gewenst! 🪗

#animato #newyear2024 #bestwishes
Animato Hengelo
Animato Hengelo2 months ago
Heel fijne en muzikale feestdagen gewenst! 🎄🪗🎆
Animato Hengelo

Terugblik “Astillero in Concert”

(29 januari 2023)

Astillero en Animato in concert ©Petra van Drieenhuizen

Een sensationeel hoogtepunt in de Argentijnse tango, dat is hoe we Astillero kunnen omschrijven. Deze tangogroep werd in 2005 in Buenos Aires opgericht en de zes bandleden spelen traditionele, akoestische muziek met pit in de geest van de 21e eeuw. Zij brengen de tango in een geheel nieuwe, ruwe en energieke vorm. Ontroerend, rebels en altijd vol vuur. Eigen composities die het hart raken. Met meer dan vijftien jaar ervaring heeft Astillero zich gevestigd als een fundamenteel onderdeel van de Tango Nuevo van Buenos Aires, met muziek die de BBC omschreef als “De voortzetting van Piazzolla. Absoluut deugdzaam, gek en fantastisch”.

In maart 2022 was Astillero op tournee in Europa. We kregen het voor elkaar muzikaal leider Julián Peralta naar Hengelo te laten komen om een workshop te geven aan de leden van Animato. Iedereen was laaiend enthousiast! Toen we hoorden dat Astillero in 2023 weer in Europa zou zijn, hebben we natuurlijk meteen contact gelegd voor een vervolg.

Het resultaat was een fantastische tangodag op zondag 29 januari 2023 in Oyfo te Hengelo. Een programma met repetities, workshops en masterclasses en een spetterend afsluitend concert van Astillero, waaraan ook het Groot Orkest van Animato heeft bijgedragen.

Het Groot Orkest begon ’s ochtends met een repetitie samen met Astillero om te werken aan twee gezamenlijke stukken voor het concert “Catinga” en “Pompeya”. Stukken van de hand van Julián Peralta, die dirigent René te Bogt de afgelopen maanden met ons had ingestudeerd. Wat een belevenis was deze repetitie. Met levendige voorbeelden, uitleg door middel van gebaren en expressie en voorspelen op de eigen instrumenten, transformeerden Julián en zijn collega’s onze interpretatie van deze Argentijnse tango’s. Aan het eind van de repetitie speelden we de stukken samen met Astillero, zonder dirigent. René had ons zo goed voorbereid, dat we flexibel inspeelden op de diverse tempowijzingen.

Na de lunch was er een workshop voor een gelegenheidsorkest, waaraan naast leden van Animato veel externe muzikanten deelnamen. De “Tango de Buenos Aires”, gecomponeerd door de Duitse componist Ralf Schwarzien, werd eerst wat lacherig ontvangen door de leden van Astillero. Maar al snel bleek dat ze prima in staat waren ook dat stuk om te buigen tot een spetterende Argentijnse tango. Verschillende partijen werden flink verbouwd, wat voor sommige spelers wel even wennen was.

Aansluitend aan de workshop was er een aantal masterclasses, waarvoor zich diverse ensembles en een solist hadden aangemeld. Er is een uur gewerkt aan van tevoren ingestudeerde stukken. Alle deelnemers waren zeer enthousiast.

Het hoogtepunt van de dag was natuurlijk het concert. Een uitverkochte zaal, met publiek uit alle hoeken van het land. Het eerste deel van het programma speelde het Groot Orkest van Animato verschillende tango’s van voornamelijk Astor Piazzolla. Onze eigen Alet Kluitenberg nam daarbij de bandoneonsolo’s voor haar rekening. Na de pauze was het de beurt aan Astillero, dat temperamentvolle tango’s ten gehore bracht. Ook daar speelde Alet een aantal stukken mee op haar bandoneon. Het was een levendig concert, niet in de laatste plaats door de intermezzo’s waarin leden van Astillero elkaar hielpen in begrijpelijk Engels de aankondigingen te doen. De gezamenlijke afsluiting met “Catinga” en “Pompeya” leidde tot een staande ovatie; een heel mooi eind van een geweldige dag.