We schrijven het jaar 1969. De tijd van nozems en dolle mina’s. In Hengelo werd op 5 november van dat jaar het accordeon orkest Animato opgericht. ‘Afgescheiden leden Belzona stichtten nieuwe vereniging’. Dit was de kop van het eerste artikel dat er ooit over Accordeonvereniging Animato in de Tubantia heeft gestaan. Er zouden er nog vele volgen!
Onder leiding van dirigent R. Zwarteveen werd een koers ingeslagen, waarbij er grote afwisseling was tussen het lichtere en zwaardere repertoire en er voor concerten muzikale gasten werden uitgenodigd, zodat er in die samenwerking iets bijzonders van gemaakt kon worden. Dat is iets wat ook nu nog kenmerkend is voor de vereniging, die inmiddels al ruim 25 jaar onder leiding staat van René te Bogt.
Onder zijn leiding is stapje voor stapje het muzikale niveau opgekrikt. Landschaftsbilder, een modern stuk, werd in het begin als piep en knars muziek afgedaan. Toch waren de leden bereid om zich er voor in te zetten. Op het concours werd hiermee de overstap van eerste naar de eredivisie gemaakt. Zoals dolle mina’s hun bh’s verbranden werd dit muziekstuk ook ritueel verbrand. Hiermee werd een nieuw tijdperk ingeluid waarbij de muziekkeus nog breder werd.
Een standaard- of oudbollig concert zul je bij Animato niet snel beleven, want naast lichter repertoire zoals popmuziek en filmmuziek is er veel plaats voor moderne literatuur. Animato heeft altijd de bijzondere kanten van het bespelen van de accordeon naar voren gebracht. De samenspel met andere verenigingen komt als rode draad in de geschiedenis van Animato terug. Instrumenten als cello, viool, mezzosopraan, saxofoon, fluit, orgel, panfluit, tango-ensemble, verschillende koren en zelfs een hele slagwerkgroep! Allemaal zijn ze met groot succes gecombineerd met de verschillende orkesten van Animato. En niet alleen instrumentaal worden er bijzondere dingen gedaan, want ook de combinatie met een Oekraïense dansgroep en later het ‘Gedichtenconcert’ (in samenwerking met een groep dichters) was een succes. In 2010 zijn we zelfs de samenwerking met een verhalen vertelster aangegaan, die goed beviel en wat een erg leuke combinatie bleek. Recent heeft Animato de samenwerking gezocht meteen symfonieorkest ook dit bleek een inspirerende combinatie.
Tot enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van de vereniging mogen zeker de tangoconcerten en het concert ‘AccordeONgewoon’ (de naam zegt het al) gerekend worden en niet te vergeten: de diverse concoursen en het Orgelconcert uit 2008. Weinigen hadden verwacht dat de combinatie van orgel en een accordeonorkest zo’n groot succes zou zijn!
Het toenmalige A-Orkest promoveerde al in 1971 naar de 1e divisie (en in 1995 naar de Eredivisie) op het Accordeonorkesten Concours. Tegenwoordig functioneert dit orkest echter onder de naam ‘Projectorkest’ zij promoveerden in 2010 naar de hoogste divisie; de Superieure divisie! In 2013 deed Animato mee aan het World Music Festival in Innsbrück. Aan dit prestigieuze concours doen alle toporkesten in de wereld mee. Ook hier liet Animato goed van zich horen. Animato kwam uit in de hoogste klasse en wist genoeg punten binnen te halen om de andere Nederlandse toporkesten achter zich te laten. In het totaalklassement werd Animato 19e.
De vereniging wil aan een concours ook op andere manieren graag een steentje bijdragen. In 1972 heeft Animato het NOVAM-concours al een keer georganiseerd en in 2008 hebben ze dat, zeer succesvol, nog een keer mogen doen. Waarna ze dat in 2010 nog eens dunnetjes over hebben gedaan.
Het oprichten van een nieuw orkest op jubilea lijkt ook al haast een traditie te worden. Toen Animato 25 jaar bestond werd het Jeugdorkest gestart (tegenwoordig heet dit het Klein Orkest). Bij het 40 jarig jubileum werd het Tussenorkest opgericht om de beginnende volwassenen en oudere jeugdleden, voor wie de stap naar de snelheid en diversiteit van het Groot Orkest nog net iets te ver gaat ook een goede plek te kunnen bieden.